EV Charge Show 2024: Elektrikli Araç Şarj İstasyonları ve Volti’nin Yolculuğu

EV Charge Show 2024: Elektrikli Araç Şarj İstasyonları ve Volti’nin Yolculuğu

“Beyaz Enerji” programının özel bir bölümünde sizlerle buluşmak amacıyla İstanbul Fuar Merkezi’nde gerçekleşen EV Charge Show 2024’ü ziyaret ettik. Elektrikli araçların şarj edilmesi için gerekli donanım ve yazılım üreticilerini, servis sağlayıcılarını ve çözüm ortaklarını bir araya getiren bu fuarda, elektrikli araçlar ve şarj istasyonlarına yoğun ilgi gösteren sizler gibi meraklı okuyucularımız için Barbaros Serter ile bir video röportaj gerçekleştirdik.

Gerçekten yoğun bir katılım gerçekleşen bu fuarda gördük ki ülkemizdeki insanların elektrikli arabalara ve şarj istasyonu teknolojilerine olan ilgisi her yıl katlanarak artmış ve artık göz ardı edilemeyecek kadar büyümüş. Bu ilgi karşısında biz de fuardaki heyecan verici gelişmeleri ve EV Charge Show 2024’ün detaylarını sizlerle paylaşmak için sabırsızlandık.

EV Charge Show 2024

Elektrikli araç şarj sektörü tabii ki çok geniş bir sektör, bunun yanında merak uyandıran da bir alan. Herkesin kafasında bir elektrikli araç alayım düşüncesi, dur biraz bekleyeyim, menziller artsın, yasal mı değil mi, elektriği nereden alırım gibi birçok soru varken, sevgili Barbaros ile beraber bu sorulara cevap aradık. Volti kurucu ortağı olarak kendisi gerçekten bilgisiyle ve deneyimiyle elektrikli araç şarj sektörünü biliyorum, diyor.

EV Charge Show 2024 Nasıl Geçti?

Kendisine önce fuarı sorduk ve nasıl geçtiğini öğrenmek istedik. “Fuar her geçen yıl daha yoğun bir hale geliyor. Bu sene de bizler için çok güzel bir fuar oldu. Hem yurt içinden hem yurt dışından bu endüstrinin farklı paydaşlarıyla bir araya geldik. Gerçekten yoğun geçti” cevabını aldık.

Şarj Ünitesi Üretimi ve Şarj İstasyon Ağı İşletmeciliği

Peki Barbaros Bey, şimdi hiç bilmeyen bir vatandaş için konuşalım. Daha çok şarj istasyonları ürettiğinizi söyleyebiliriz fakat anlatsanıza bize, siz elektirikli araç şarj işi yapan insanlar olarak ne yapıyorsunuz?

Volti olarak siz bu sektörün hangi tarafındasınız?

“Aslında biz bu sektöre cihaz üreticisi olarak girdik. Sertplas olarak düşünürsek 1955 senesinde kurulmuş bir firmayız. Daha çok otomotiv sektöründe yer alıyorduk ve imalat kabiliyetlerimizi kullanarak 2018 senesinde bir Ar-Ge süreci başlattık. 2022 senesi itibariyle de ürünlerimizi Volti markasıyla yerli üretimle piyasaya sürdük” diye yanıtlayarak şöyle devam etti:

“Elektrikli şarj istasyonu cihazlarını geliştirirken Ar-Ge süreçleri kadar, bu cihazların sertifikasyonlarıyla da uğraştık. Çünkü bizim asıl amacımız, burada yapılan Türk mühendisliğini ve yerli üretimi dünyaya açabilmektir.”

EPDK Lisanslı Şarj Ağı İşletmecisi: VoltiNet

Röportajımıza Volti’nin daha çok AC ve DC şarj istasyonları imalatı yaptığını aktararak devam eden Serter, EPDK’nın lisans vermeye başlamasıyla beraber, firmanın şarj istasyonu ağı işletmecisi pozisyonuna da geçtiğini dile getirdi. Yani Volti, EPDK’dan lisanslı bir firma olarak, VoltiNet adıyla kendi istasyonlarını kullanarak piyasada elektrikli araç kullanıcılarına enerji de sağlıyor.

Elektrikli Araç Kullanıcılarının En Çok Merak Ettiği Sorular

Sevgili Barbaros, insanların en çok merak ettiği şey şu: Biz bir elektrikli araç alacağız ama bunu nereden şarj edeceğiz? Çünkü özellikle uzun mesafelerde gerçekten insanlar en çok şarj istasyonlarını düşünüyorlar. Bugün menziller de artık 600-700 kilometrelere kadar geldi ama yine insanların hala en çok tedirgin olduğu bu hususla birlikte, bugün elektrikli araç almaya niyetli olan insanların düşünmesi gereken ilk 3 konu nedir?

Şarj istasyonu için en önemli konuya değinerek sorumuzu yanıtlamaya başlayan Serter, aşağıdaki mevzulara dikkat çekti:

  • Konum: “Öncelikle, konumun seçimi çok önemli. Elektrikli aracınızı şarj edeceğiniz yerdeki altyapının buna uygun olması gerekiyor. Yönetmelikler kapsamında orada bir şarj işlemi gerçekleştirdiğinizde, bunun herhangi bir sakınca teşkil etmemesi çok önemli.
  • Şarj İstasyonu: “İkinci konu, burada seçilecek olan şarj istasyonudur. Şarj istasyonu seçerken uygun güçte bir şarj istasyonu olması yanında, belki daha da önemlisi, şarj ünitesinin doğru standartlara istinaden üretilip üretilmediğidir.

Ülkemizde maalesef yurt dışından çok fazla getirilen, menşei çok da belli olmayan ürünlerin mevcut olduğunu söyleyen Serter, “Fiyat performans olarak bakıldığında düşük yatırım maliyetleri olduğu için elektrikli araç kullanıcıları bunları tercih edebiliyor, ancak ilerleyen dönemlerde bir problem yaşadıklarında muhatap bulmakta sıkıntı yaşıyorlar. Biz aslında kendi şarj cihazlarımızla bunun önüne geçmeye çalışıyoruz. Silivri’de yaptığımız yerli üretim neticesinde, herhangi bir problem olduğunda hem kendi ekiplerimiz hem de teknik servislerimiz anında müdahale edebiliyorlar.” diyerek üçüncü konuyu belirtti:

Kullanım Saatleri: “Üçüncü olarak, şarj istasyonunun kullanacağı saatleri söyleyebilirim. Bazı evlerde gece çamaşır makineleri çalıştırılır. Bunun sebebi fiyat tarifesinden mütevellit. Benzer yaklaşımı eğer kullanıcılar araçlarını şarj ederken de sergilerse araçlarını çok daha uygun bir maliyetle doldurabilirler.”

EPDK’nın Yeni Düzenlemesi: Elektrikte Sübvansiyon Kararı

Sevgili Barbaros, kullanım saatleri ve maliyete yansıması konusunda senin dediğine katılıyorum ama EPDK’nın yeni yayınlamış olduğu Elektrikte Sübvansiyon Kararı’ndan haberin vardır diye düşünüyorum.

EPDK’nın bu karara kadar sübvansiyon ev ve konutlarda sübvansiyon uyguladığını aktaran Serter, Artık çok kısıtlı bir tutardan sonra sübvansiyonların kalktığını belirtti. EPDK’nın 12989 numaralı kararına göre, özellikle ev kullanıcılarında eski sübvansiyon yılbaşında kalktığı zaman, bugün evde şarj ettiğiniz araba artık eskisi kadar ekonomik şarj olmayacak, diyen Serter yeni kararın ne olduğunu anlatarak devam etti.

Yeni EPDK Kararı Tam Olarak Ne Anlam İfade Ediyor?

“Diyor ki 1000 liraya kadar olan sübvansiyon devam edecek. Yani elektrik faturası 1000 liranın altında olan kişilere zaten uygun gidecek ama elektrik faturan 1000 lirayı geçtiği zaman, artık sübvansiyon desteği olmayacak, Sonuçta bugün elektrikli araç şarj yaparken de senin faturan her halükarda 1000 lirayı geçecek.”

“Aslında burada biraz da kilowatt saat üzerinden bir kotalama bence yapılması çok daha doğru bir yaklaşım olur. Yurt dışında gördüğümüz örneklerde de aslında bunları görüyoruz. Yani dolayısıyla belli bir miktardan ziyade, belli bir tüketimin üstüne ve altına sübvansiyon uygulama veya uygulamama yoluna gidilmesi bence burada vatandaşı çok daha rahatlatacak bir yaklaşım olur.”

Sitelerde ve Toplu Konutlarda Şarj İstasyonu Kurulumu

Son olarak Barbaros Serter’e şunu sorduk: Siz, sitelerde, toplu yaşam alanlarında ne gibi uygulamalar yapıyorsunuz? Bugün bir sitede, toplu yaşanan bir yerde, bir hastanede, bir kamu kurumunda ne gibi uygulamalar yapıyorsunuz?

Bu noktada tabir yerindeyse tam bir kara düzenin hakim olduğunu belirten Serter şöyle devam etti: “Biz ve bizim gibi şarj lisansı olan firmalar, site yönetimlerine gidiyorlar ve diyorlar ki, bize burada 2,5 metreye 5 metrelik bir yer verin, otoparkına da biz cihazımızı gelelim bila bedel kuralım. Çoğu zaman bu sitenin elektrik altyapısını kullanalım, ay sonunda fatura geldiği zaman da mahsuplaşalım. Bu yaklaşım, site sakinlerinde şöyle bir duruma söz konusu olmaya başladı: 

Ben neden kendi evimin içerisindeki bir istasyondan ekstra para ödeyerek faydalanıyorum?”

Bu doğrultuda bir site modeli üzerine çalıştıklarını ifade eden Serter, “Bu site modelinde de ay sonunda yapılan tüketim istinaden bir e-payments yapma yoluna gidiyoruz. Bunu da belli bir aboneliğe bağladık. Dışarıda kilowatt saatini 8,29’dan sattığımız elektriği, biz kişinin evinin altına getirdiğimizde aynı fiyatı talep ettiğimizde, dolayısıyla pozitif bir yaklaşımla karşılaşmıyoruz. Zaten rekabetçi bir piyasa olan elektrikli araç şarj istasyonları sektöründe kullanıcıların artık daha da bilinçleniyor olmasından ötürü, yeni iş modelleri yaratmaya mecbur kalıyoruz. Burada da aslında kazanan elektrikli araç kullanıcıları oluyor.” diyerek konuşmasını sonlandırdı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir