Elektrikli Şarj İstasyonu Keşif ve Kurulum Hizmetleri

VoltiNet, her adımda size rehberlik eder. Sizler için özel elektrikli araç şarj altyapısı, kurulum ve proje planları sunar. İhtiyaç duyduğunuz elektrikli araç şarj altyapılarının baştan sona sorunsuz bir şekilde planlanmasını, kurulmasını ve sürekli çalışmasını sağlamak için buradayız.
VoltiNet uzman ekibi ile elektriğin enerjisini evinize ve işletmenize getiriyoruz

KEŞİF Hizmetleri

Alanında uzman ekiplerimizce bireysel ve ticari şarj ihtiyaçlarınız için enerji danışmanlığı, yerinde keşif ve teknik destek hizmetleri sunuyoruz. Siz de eviniz ve iş yerinizin şarj sistemleri için uygun olup olmadığını öğrenmek için bizimle irtibata geçebilirsiniz.

Kurulum Hizmetleri

Keşif sonrası abonelik alımı, güç artırımı için projelendirme, dağıtım şirketi güç artırımı başvurusu, altyapı hazırlığı, kurulum ve devreye alma adımlarında VoltiNet uzman kadrosu yanınızda! 

 

Keşif, Kurulum ve Yapılandırma Süreçleri

Bir elektrikli araç şarj istasyonu kurmak, keşif, kurulum ve yapılandırma süreçlerini içeren 3 aşamadan ibarettir. Bu süreçleri detaylı bir şekilde ele alacağımız bu yazıda konuya yabancı olan bir kişinin anlayabileceği şekilde açıklamalar yaparken, konuyla ilgili deneyimli birinin de takdir edeceği detayları sunacağız.

Elektrikli şarj istasyonu kurmak, dikkatli bir planlama ve uygulama gerektiren bir süreçtir. Keşif aşamasında doğru yer seçimi, altyapı analizi ve cihaz seçimi yapılmalı; kurulum aşamasında ise montaj, test ve yapılandırma işlemleri titizlikle gerçekleştirilmelidir. Tüm bu aşamalar tamamlandığında, kullanıcıların ihtiyaçlarına uygun, güvenilir bir şarj istasyonu sağlanmış olacaktır.

1. Keşif Aşaması

Keşif aşamasında elektrikli araç şarj istasyonu kurulacak alan için keşfi yapan personel en uygun yeri, altyapı malzemesini, cihazı istasyonların kurulacağı alanın kapasitesine göre seçmeli ve bu seçimlere göre maliyetini hesaplar ve onay için bir keşif raporu hazırlar.

1.1 Yer Seçimi

Elektrikli şarj istasyonu kurulumunun ilk aşaması, erişimi kolay, güvenli ve elektrik alt yapısı yeterli olan uygun bir yer seçmektir.  İstasyonun kullanımını doğrudan veya dolaylı olarak etkileyen bu faktörleri daha detaylı olarak aşağıdaki gibi açıklayabiliriz:

  • Erişim Kolaylığı: Şarj istasyonu, elektrikli araç kullanıcılarının araçlarını şarj etmek istediklerinde fiziksel olarak aracın şarj istasyonunun yanına park edebileceği ve şarj kablosunun araca ve istasyona kolayca ulaşabileceği görünür bir konumda ya da tabela ve işaretlerle bulunduğu alan gösterilecek şekilde olmalıdır.

Bu, yoğun trafiğin olduğu bir bölge veya alışveriş merkezlerinin otoparkları gibi yerlerde olabilir.

  • Güç Kaynağı: Şarj istasyonu kurulumu yapılacak yerin elektrik panosuna olan mesafesi kablo maliyetini, işçilik ve istasyonun devreye alama süresini arttıracaktır. Bundan dolayı şarj istasyonu görünür, ulaşımı en kolay ve enerji panosuna en yakın yere konumlandırılmalıdır.
  • Güvenlik: İstasyonun güvenliği, hem kullanıcılar hem de cihazlar için önemlidir. Aydınlatmanın yeterli olduğu, mümkünse kameralarla izlenen, aşırı sıcak ve nemden uzak bir alan tercih edilmelidir.

1.2. Altyapı Analizi

Yer seçimi yapıldıktan sonra, elektrik altyapısının detaylı bir analizi yapılmalıdır. Bu aşamada ilk olarak sözleşme gücüne bakılır.

Sözleşme gücü, bir tüketicinin elektrik tedarikçisi ile yaptığı sözleşmede belirttiği, belirli bir süre için alabileceği maksimum elektrik gücüdür. Bu genellikle kilovat (kW) cinsinden ifade edilir. Sözleşme gücünün aşılması aboneye ekstra faturalandırma ve elektrik tesisatında arızalara neden olabileceğinden dikkat edilmelidir.

Sözleşme gücünün aşılması durumunda yerel elektrik dağıtım şirketi ile iletişime geçilerek kurulu güce bakılır, kurulu güç yeterli ise yerel elektrik şirketine dilekçe verilerek sözleşme gücü kurulacak elektrikli araç şarj istasyonların çekeceği toplam güç oranında arttırılmalıdır.

Kurulu güç, bir elektrik santralinin veya üretim tesisinin maksimum üretim kapasitesini ifade eder. Bu da genellikle kilovat (kW) veya megavat (MW) cinsinden ölçülür. Kurulu güç yeterli değilse yerel elektrik şirketinden talep edilir ya da şirket ile anlaşılıp, enerji çekilen santrale güç artırım için bireysel yatırım yapılır.

Müşterinin ihtiyacına göre istasyonlar tek fazlı ve 3 fazlı olarak 2 opsiyonlu olarak üretilir. Şarj hızı açısından 3 fazlı olması tercih edilir. Şarj istasyonu keşif aşamasında müşterinin aboneliğinin tek faz ya da 3 faz olmasına dikkat edilmelidir.

Genellikle abonelere 3 faz enerji elektrik şirketi tarafından sağlanır. Ancak çok eski ya da mesken iken sonradan iş yerine çevrilen alanlarda elektrik hattı tek fazlı olabilir. Bu konuda dikkatli olmak gerekir. Gerekli hallerde tüm elektrik altyapısı ve abonelik işlemleri yenilenmelidir.

 

1.3. Cihaz Seçimi

Son olarak, şarj istasyonu için uygun cihazların seçilmesi gerekir. Şarj istasyonlarının AC hızlı şarj ve DC yüksek hızlı şarj olmak üzere iki farklı türü bulunur.

Bağlantı noktalarının Tip1, Tip 2, CCS2 Combo, CHAdeMO vb. türleri bulunmaktadır. Bu bağlantı noktaları ülkelere ve araç üreticilerine göre değişkenlik gösterebilir.

Türkiye Avrupa standardı olan Tip 2 AC bağlantı ve CCS2 Combo DC bağlantı noktaları kullanılmaktadır.

Cihaz seçimi yapılırken altyapı ve şarj istasyonu kurulacak alanda müşterilerin şarj etme sıklığı ve yoğunluğu göz önünde bulundurularak AC ya da DC istasyonlar tercih edilmelidir.

İstasyonun kurulacağı ülkeye veya bölgeye göre uygun bağlantı noktası tercih edilmelidir.

Örnek olarak toplu konut, rezidanslarda ve okullarda çok yoğun şarj ihtiyacı olmadığı için AC istasyon tercih edilebilir. Şehirler arası yollar, dinlenme tesisleri, AVM gibi yerler hem yoğun hem de araç sirkülasyonunun yoğun olduğu yerler olduğu için bu alanlarda DC istasyon tercih edilebilir.

2. Kurulum Aşaması

Keşif aşamasında yerleri, türleri ve sayıları belirlenen istasyonların montajından önce cihazlarının bulundukları yere cihazların türü ve güç kapasitelerine bağlı değişen kesitlerde(kalınlıklarda) elektrik kablosu ve cihazların internet erişimlerini sağlayacak olan CAT6 ethernet kablosu çekimleri yapılır.

2.1. Cihaz Montajı

Cihazlar seçildikten sonra, şarj ünitesinin fiziksel kurulumuna geçilir. İstasyonun etrafında yeterli alan olmasına, görünür olmasına ve kullanıcıların rahatça erişebileceği makul bir yükseklikte olmasına dikkat edilmelidir.

Fiziksel kurulumun tamamlanmasının ardından, elektrik bağlantılarına geçilir ve şarj cihazının güç kaynağına bağlantıları yapılır. Üç fazlı veya tek fazlı bağlantıya göre uygun kablolama ve sigorta sistemleri kullanılmalıdır.

2.2. Test Aşaması

Montaj tamamlandıktan sonra, cihazın işlevselliği test edilmelidir. Güç ve bağlantı testlerini içeren bu aşamada öncelikle cihazın güç kaynağından düzgün bir şekilde enerji alıp almadığı bir simülasyon cihazı ile test edilir.

Bunu takiben, farklı elektrikli araçlarla bağlantı kurarak şarj sürecinin sorunsuz çalışıp çalışmadığı kontrol edilebilir.

3. Yapılandırma Aşaması

Kurulan tüm istasyonların mobil uygulama ile şarj işlemleri yapabilmesi için merkezi CMS(Chargepoint Management System) sunucusuna bağlanması gerekir. Bu yüzden montajı yapılan cihazlara enerji verilip network bağlantıları kontrol edilir.

Yazılımları eski ise yetkili kişiye bildirilip cihaz yazılımları güncellenir, bağlantı için gerekli parametreler olan web soket bağlantı adresi ve cihaz id tanımlaması yapılır. Cihaz şarj işlemleri için hazır hale getirilir.

3.1. Yazılım Güncellemesi

Yapılandırma aşamasına şarj istasyonunun yazılım güncellemesi ile başlanır, şarj istasyonlarına seri üretim aşamasında en son test edilmiş çalışan imaj yüklemesi yapılır, bu yüzden cihazın yazılımının güncel olup olmadığı kontrol edilir, güncel değilse güncel yazılım atılır.

Çoğu modern şarj istasyonu, uzaktan güncellemeler alabilen bir yazılıma sahiptir. Bu güncellemeler, cihazın performansını artırmak ve yeni özellikler eklemek için önemlidir.

Güncelleme işlemi sırasında, cihazın internete bağlı olduğundan emin olunmalıdır.

3.2. Cihaz Bilgilerinin Girilmesi

Varsa yazılım güncellemesi yapıldıktan sonra CMS sunucu arayüzünde şarj istasyonunun yapılandırılmasına geçilir.

İlk olarak, şarj ünitesinin uzaktan izlenmesi ve yönetilmesi için gerekli olan cihaz kimlik numarası, cihaz ismi, kurulum yapılan yerin adres ve konum bilgileri, şarj istasyon türü, bağlantı türü, epdk dan alınan soket numarası, çekilecek max. güç, varsa fotoğraf, çalışma saatleri, varsa QR kodu, yakınında bulunan avm otel vb. tesis bilgileri girilir.

Ardından, şarj işlemi için belirlenen fiyatlandırma politikası doğrultusunda kullanıcıların ödeme yapabilmesi için kart okuyucu, mobil ödeme ve benzeri ödeme sistemlerinin yapılandırması tamamlanır.

Tüm tanımlamalar yapıldıktan sonra sahadaki şarj cihazı ve CMS sunucusu arasında bir eşleşme bağlantısı sağlanmış olur. İstasyon şarj işlemine hazır hale gelir.

3.3. Kullanıcı Ara yüzü Ayarları

Son olarak, ekranlı elektrikli araç şarj istasyonlarında kullanıcı ara yüzü ayarları yapılmalıdır. Cihazın ekranı kullanıcı dostu bir ara yüze sahip olmalıdır.  Şarj süresi, ücret bilgisi, çekilen güç bilgisi ve cihaz durumu gibi bilgiler açık bir şekilde sunuluyor olmalıdır.

 

Evinizde ve iş yerinizde elektrikli araçların şarj edilebilmesi için ihtiyaçlarınızı birlikte değerlendirelim! Taleplerinizi bizlerle paylaşmak için 7 gün 24 saat çağrı markezimizi arayabilirsiniz! Alanınıda uzman ekiplerimiz en kısa sürede sizlere dönüş yapacaktır!

 0 (850) 480 84 01

Diğer Çözümler